Det her er smarte måder at lave træfældning på

21 July 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

“TIMBER” råber man på engelsk, når man fælder et træ, også selvom man har en relativ sikker fornemmelse for, at det fældende træ ikke kan ramme ting eller mennesker, så vil man gerne lige være på den sikre side – desuden kan mennesker jo flytte sig lige pludselig, eller andre kan dukke op.

Det er en gammel tradition at fælde træer, og man har gjort landvindinger med, hvordan man gør det gennem tiden, og hvad man fælder træer for, men i denne artikel skal vi mere koncentrere os om, hvordan man sikrer, at sådan et træ ikke forårsager skader, når man fælder det.

Lad os slå ned på et eksempel med træfældning i Vordingborg, hvor man har at gøre med et relativt højt træ, man skal fælde.

Man ser helst, at det lægger sig helt fladt ned uden at ramme hverken andre træer eller noget eller nogen, som kan gå i stykker eller komme til skade, hvorefter man så kan splitte træet op i mindre dele og omdanne det på stedet til, hvad man skal bruge det til.

Som det første bør man måle op, hvor højt træet er. Dette kan man gøre med en laser eller drone.

Dernæst lægger man lidt ekstra til fra stammen ud i en omkreds, så man ved, hvad træet kan risikere at ramme (og ikke ramme), hvis alt går galt.

Bagefter begynder man at afdække området for folk ved eventuelt at afskærme området. Dette kan være smart, hvis det er et offentligt sted – og man sørger selv for at have sikkerhedsudstyr på, når man fælder træet. Andre hjælpere skal også iføre sig sikkerhedsudstyr.

Så fælder man træet langsomt med smarte snit og langsomme slag eller hug, så man altid har styr på, i hvilken hensigtsmæssigt retning træet vil falde i.

Når det begynder at give tegn til at vælte selv, eller man hjælper det på vej ved at have bundet et reb om det eller skubber det, så giver man tegn til, at nu vælter det.

More articles