Hvornår skal man søge hjælp for alkoholmisbrug?

02 December 2018 Lykke Holzmann Søby

editorial

Et nøglesymptom for alkoholisme er den manglende evne til at stoppe eller ændre adfærd når det kommer til brugen af alkohol. Det betyder, at en alkoholiker måske gerne vil ændre sig, men de har det som om de simpelthen ikke er i stand til at gøre det. Nogle gange kan de føle sig som om de bare aldrig bliver ædru, fordi det ikke er muligt for dem.

Her er det en glimrende idé at blande sig – det er en god tilgang til sådanne mennesker, så de kan kome i alkoholbehandling. Tanken er at hjælpe personen til at indse alkoholen som et problem og at hjælpe med at motivere personen til at få hjælp på et sted hvor professionelle kan give dem alkoholbehandling. Det kan give alkoholikeren håb og hjælpe dem tilbage til livet.

Når man afholder en intervention, skal den foregå umiddelbart efter en forfærdelig hændelse hvor der var alkohol involveret, så konsekvensen af overforbruget bliver helt tydeligt. Det burde være nemt at finde sådan et øjeblik, hvis alkoholikeren er nået helt derud. Forskning på området har vist at folk, der drikker før de går i byen, er 2,5 gange mere tilbøjelige til at komme op at slås mens de er ude – sammenlignet med folk der ikke drikker. Når folk kommer hjem fra en vild druktur med blå mærker og hudafskrabninger er det et godt tidspunkt at afholde en intervention og gøre personen klar til at komme i alkoholbehandling.

Der er forskellige muligheder for alkoholbehandling. Nogle faciliteter tilbyder for eksempel alkoholbehandling hvor man indlægges. Sådanne programmer giver folk mulighed for at komme væk fra deres daglige bekymringer og tackle en alkoholismen døgnet rundt, hver eneste dag i en periode.

For andre er der måske brug for at være omgivet af familie, mens de arbejder på at komme ud af deres alkoholmisbrug. Det er en personlig beslutning, som familier kan lave i samråd med den person, der har brug for alkoholbehandling.

More articles