Renovering samt rengøring af skorstene

08 March 2023 Anders Hansen

Renovering og rensning af skorstene er et arbejde, der bedst overlades til fagfolk, men hvis du har en vis grundlæggende viden om, hvordan det fungerer, kan du selv gøre det. I denne artikel får du et grundigt indblik i, hvordan du renser din skorsten og reparerer eventuelle skader, der måtte opstå.

Når du renser en skorsten, skal du først sørge for at bruge det rette beskyttelsesudstyr – dette omfatter beskyttelsesbriller, handsker og andet sikkerhedsudstyr. Brug dernæst en børsteforlængerstang til at feje sod og snavs væk fra skorstenens indvendige vægge. Hvis der er kreosotaflejringer inde i skorstenen, skal du enten bruge et kemisk rengøringsmiddel eller særlige børster, der er beregnet til at fjerne dem. Sørg for, at alt affald bortskaffes korrekt efter at være fjernet fra skorstenen.

renovering af skorstene

Reparation og renovering af en skorsten

Renovering og reparation af en skorsten kan omfatte opgaver som f.eks. fjernelse af ophobet kreosot, reparation af ødelagte skorstensfliser, udskiftning af slidte riste eller cementering af revner i murværket. Afhængigt af skadens omfang og den nødvendige renovering er det bedst at rådføre sig med en professionel. I de fleste tilfælde kan du bruge specielle mørtler, fugemasser eller vandtætte belægninger til at reparere beskadigede områder. Om nødvendigt bør din skorsten også inspiceres for strukturel integritet, før der foretages reparationer.

Afslutningsvis vil regelmæssig rengøring og vedligeholdelse af din skorsten være med til at sikre, at den forbliver sikker og effektiv i mange år fremover. Det er vigtigt at huske, at skorstene kun bør være rengøres og repareres om nødvendigt, da dette er den bedste måde at forebygge dyre reparationer i fremtiden. Ved at følge disse enkle trin vil du kunne holde din skorsten ren og velholdt i mange år fremover.

Det er virkelig vigtigt med en skorsten, der fungerer – også når man har mere end én skorsten – så hvis du har den mindste mistanke om, at der er noget galt med den/dem, skal du kontakte hjælp.

More articles