Nogle forsøg på redning, hvis din bådmotor går ud

05 December 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det kan sende et gys gennem selv den mest erfarne sømand, når man sidder der på ens halvstore båd og hører den hvæsende og langsomt dalende lyd fra ens påhængsmotor, man har koblet til båden, som den langsomt sætter ud for til sidst at slukke af sig selv og ikke kunne starte igen.

Den første tanke er nemlig at forsøge at rive liv i den igen, da der lige kunne være et udfald i mekanikken i den, som lige skulle genstartes som en anden computer.

Hjælper dette ikke, så er næste forsøg som regel at se efter, om der nu også er benzin på motoren, hvorfor man altid skal huske at have en ekstra dunk benzin med i båden.

Selvfølgelig har man ikke lyst til at have for meget liggende, så ens båd bliver en brandfælde, hvorfor man måske ikke konstant har noget benzin liggende i den, men sørg så i det mindste for at have ekstra benzin med hver gang, du skal ud at sejle.

Skulle der være benzin nok i motoren, så kan man forsøge at hægte motoren af og lægge den i båden og skrue på den efter de evner, man nu engang besidder – det smarte ved at koble den af er, at man så ikke pludselig hører det irriterende “PLOP”, hvor man taber noget ned i havet, som man ikke kan nå ned til.

Virker intet heller nu her, så bør man have nogle årer liggende, så man kan komme ind til bredden, hvis man er i en sø eller på en flod.

Er man langt ude på havet, så kan det bedste faktisk være at kaste anker og sende et radiosignal retur til kysten og de andre både om, at man er i knibe og/eller mangler benzin, så man bevarer den samme position, til man bliver fundet igen.

More articles