Hvilken hund skal jeg vælge som jagthund?

24 maj 2020 Astrid Pedersen
Hvilken hund skal jeg vælge som jagthund?

Går du ofte på jagt, og er du besværet ved tanken om at have en jagthund som kan hjælpe dig i forbindelse med nedskydning af fuglevildt eller ved drivjagt? Så bør du først og fremmest overveje dine behov.

Der er mange forskellige anvendelser for de forskellige hunderacer når det kommer til jagt. Der er for eksempel det som man kalder stående, stødende og apporterende racer, som inkluderer ruhåret hønsehund, springer spaniel og labrador. Disse hunde er gode når fuglevildtet skal opspores og hentes ind, også når det er skudt ned over vådområder som søer eller moser.

Så er der gravsøgende hunde, støvende hunde, drivende hunde, stillede hunde og eftersøgningshunde som også kan anvendes ved jagt. Det er for eksempel meget almindeligt at medbringe beagles eller bassets – eller måske endda blodhunde – på de drivende parforcejagter i England. Og vi kender vel alle til den klassiske stilling en stående jagthund som for eksempel en smuk irsk setter indtager når den tager stand.

Andre jagthunderacer

Ved rævejagt anvendes desuden de såkaldt gravsøgende hunde, som har til opgave at løbe ned i rævegraven og genne ræven ud af den alternative indgang hertil. Gravsøgende hunderacer inkluderer, men er ikke begrænset til, ruhåret gravhund, langhåret gravhund, glathåret gravhund, tysk jagtterrier, Jack Russell terrier, border terrier og fox terrier.

Stillede hunde er typisk store, tunge hunderacer, som kan holde et stort bytte så som en ulv eller en bjørn i skak indtil jægeren dukker op. Af stillede hunderacer kan nævnes irsk ulvehund, grand danois, karelsk bjørnehund, norsk elghund og rhodesian ridgeback. Visse spidshunde, som ikke er så store men rigeligt kvikke, kan også anvendes til dette formål.

Når du vælger en jagthund, skal du være forberedt på at den skal have motion hver dag – også når I ikke er på jagt. Du kan læse mere om hvad du bør overveje inden du køber hund på https://vores-dyr.dk/den-ultimative-tjekliste-foer-koeb-af-hund/ 

 

Flere Nyheder