Hjemmebryg – en historisk hobby

28 August 2019 Pernille Skovgaard

editorial

Vidste du, at øl med største sandsynlighed har haft sin eksistens lige siden jorddyrkelsen oprandt i henholdsvis Egypten og Mesopotamien, det nuværende Irak, for godt 10.000 år siden? Den er god nok. Hovedingrediensen i datidens øl var gæret brød, og det var en tyk og klumpet masse der faktisk blev drukket af rør – dette for at undgå bundfald.

Agerbrug spredte sig over verden, og med denne udbredning medfulgte brygningen af øl. De fleste kender nok Egtvedpigen, en kvinde fra Danmarks Bronzealder, der blev begravet i år 1370 før Kristi fødsel. Men det er nok de færreste der er vidende om, at man faktisk i hendes grav fandt de allerførste spor af øl i hele Norden. Sporene stammede fra hvedeøl, og blev fundet i en krukke ved hendes side.

Øl var faktisk den allervigtigste drik dengang, det gjaldt også i højeste grad for vikingerne. Vikingerne tilskrev øllets berusende effekt den gudelige verden, og det indgik sågar i deres kampråb inden slag.

Tilbage i Middelalderen var øl både en drik for voksne og børn – dette fordi vandet var urent og smagte frygteligt. Man kunne måske forledes til at tro, at hele befolkningen så væltede rundt i fuldskab dagen lang, men det var ikke tilfældet; dengang havde øl en meget lav alkoholprocent. 

Hvornår blev ølproduktion så standardiseret? Jo, det gjorde det i 1800-tallet. Og hvornår startede du selv med at brygge øl? Idag! Tag fat i Hjemmebryggeren straks, hvis du finder dette historiske og traditionelle håndværk interessant; ølbrygning er en raskt fremturende hobby, og den er interessant, spændende, tilfredsstillende og gennem de mange fora for engagerede entusiaster og det årlige DM, er det også særdeles socialt.

Hos Hjemmebryggeren fås komplette startpakker, i forskellige størrelser og med forskelligt indhold, afhængig af lige præcis dit individuelle behov. Ved spørgsmål kan du altid tage kontakt – øvede ølbryggere sidder klar til at hjælpe hver eneste dag! Så hvorfor vente? 

More articles