Genskab din døgnrytme med melatonin

27 January 2020 Astrid Pedersen

editorial

Den gode, dybe og uafbrudte søvn er essentiel for vort daglige velbefindende. Sover du dårligt om natten, og ligger du ofte søvnløs i mange timer – måske endda helt ind til du skal ud af fjerene – oplever du sandsynligvis også uoplagthed og træthed i løbet af dagen. Manglende søvn er lig med manglende energi – og på langt sigt kan søvnmangel og søvn besvær føre til depressive tilstande og stress.

Berøvelse af søvn igennem mange døgn er blandt de mere effektive og grusomme tortur metoder, som især anvendes på fanger, man ønsker at knække. Når et mennesker ikke får sovet i mange dage, vil psyken blive nedbrudt, og man vil gradvist miste forstanden.

Søvn er utroligt vigtig for både kroppen – som får mulighed for at lade op, reparere skader og rense ud i sine affaldsstoffer – og for hjernen, som skal bruge hviletiden på at rydde op i dagens indtryk og sætte dem i system. Når du igennem længere tid har lidt af søvn mangel, eller ikke har fået uafbrudt søvn, kan det mærkes på såvel energi niveau som på koncentrations evnen og humøret.

Derfor er det vigtigt at du retter op på din ødelagte søvn cyklus så hurtigt som muligt.

Hvordan får jeg min gode søvn igen?

Der er flere ting, du kan gøre for at skabe en hensigtsmæssig døgn rytme, og dermed en bedre nattesøvn. For det første er det vigtigt, at du lader dit soveværelse være frit for skærme. Smartphones, tablets, laptops og tv hører ikke hjemme i dit soveværelse. Din seng skal bruges til søvn og eventuelt sex – intet andet.

Der skal være mørkt i dit soveværelse, førend udskillelsen af melatonin kan gå i gang og sætte din krop og din hjerne i sovemode. Melatonin er kroppens eget søvn hormon – og du kan læse meget mere om melatonin her.

More articles