Få den rette hjælp til at leve med angst

15 June 2019 Astrid Pedersen
image

editorial

Angst, stress og depression er tre tætte følgesvende. Man ser faktisk sjældent den ene uden de to andre – og dette kan godt gøre det vanskeligt at finde ud af hvorledes en lidelse er begrundet. Det er lidt som med hønen og ægget; det er ofte ikke til at sige, om angsten og depressionen er stress induceret, om stressen er forårsaget af angsten for angst anfald, eller om depressionen er et symptom på udmattelse efter længere tids kamp med angst og stress.

Det er nemlig utroligt opslidende at lide af angst eller stress – krop og sind bliver i den grad skamredet, når angsten virkelig får tag i én. Og så er der ikke langt til en svær depression.

Angst eller stress – hvad er forskellen?

Dog er det meget vigtigt at skelne imellem de to lidelser angst og stress. Stress symptomer kan nemlig minde meget om angst, og vice versa. Men hvis angst behandles som stress, kan man nemt komme til at løbe panden imod en mur – og dermed risikere blot at gøre ondt værre.

Mange mennesker oplever angst, men forklarer det med stress. Stress er mere ”legitimt” i dagens samfund, og selv om stress stadig er omgivet af en form for tabu, er der slet ikke den samme berørings angst i forhold til stress, som det gør sig gældende med angst. Stress betragtes som forårsaget af en udefra kommende faktor, som for eksempel problemer med jobbet og ens arbejdsmiljø.

Angst er en iboende lidelse, som forbindes med en psykisk brist. Derfor vil mange mennesker ikke indrømme over for hverken sig selv eller andre, at de måske har en angst lidelse. Men det øjeblik, man indser, at de fysiske og psykiskereaktioner, man oplever som stress symptomer, faktisk i virkeligheden skyldes angst, kan man komme i gang med effektiv angst terapi, som vil kunne hjælpe til et bedre liv.

Læs mere om symptomer på stress og angst på angstekspert.dk

More articles