Er du til nye eller ældre danske film?

17 juni 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Når vi siger ældre danske film, hvad er det så for nogle, som du tænker på?

Det er formentlig sådan noget som de gamle danske folkekomedier, der virkelig kunne lokke folk i biograferne og samle folket om søndagen foran TV’et, når man fik den slags ind i stuerne – en overgang var det faktisk den slags film, der holdt biograferne i live.

Så tror du nok, at endnu ældre danske film er sådan nogle indholdsløse informationsfilm uden kant eller morale, men faktisk var tidlige danske film forgangseksempler på at lave genrefilm såsom gysere med videre, som vandt anerkendelse verden over.

Tænk også på, at Danmark var det første land, der frigav billedpornografien, og det affødte faktisk en større genre af den slags film, hvor der ikke mange grænser, og det kommer vi ikke nærmere ind på her.

Nye danske film kan en masse

Danmark laver stadigvæk folkekomedier i en moderne fortolkning, men ellers tænker mange måske på danske film som dramaer eller almindelige komedier eller kunstfilm, fordi der ikke er budget til større effekter og højere ambitioner om genrefilm, som man så i gamle dage.

Det er til dels sandt, men der er heldigvis ved at komme et skel, hvor man tør tage flere chancer med film, som man tidligere troede, at der ikke var nogle, der ville se, men publikum er begyndt at forlange den slags, så man ikke skal importere den slags fra udlandet.

Danske film af nyere art har jo vunder stor anerkendelse i udlandene og høster mange priser, men de holder sig også i genren af at være krimifilm, dramaer eller førnævnte kunstfilm.

Dog lader det til, at man er begyndt af fusionere den virkelig gamle måde at lave film på med en moderne fortolkning, så vi får noget af det gamle fra de tidligere danske film, der er kombineret med moden filmteknik.

Flere Nyheder