En afstandsmåler har faktisk skabt dette land!

11 oktober 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det kan lyde som noget af en hårdnakket påstand, men det er faktisk ikke helt ukorrekt, når man postulerer, at hvis det ikke var for en afstandsmåler, så var der gået længere tid, før man havde opmålt Danmark korrekt i sin tid.

Moderne afstandsmålere er at typen, hvor man kan angive et punkt et givent sted, og så kan den udregne afstanden mellem sig selv og dette punkt virkelig nøjagtigt, og nogle typer af afstandsmålere kan også udregne, hvor meget der er af krumninger, sving og bump i vejen, og hvad disse har af indflydelse på opmålingen.

Sådan var det selvfølgelig ikke i gamle dage, hvor en afstandsmåler mere var en pind, man jokkede i jorden, og så målte man derfra frem og tilbage en afstand, optalte den og fortsatte.
Ofte var man flere mennesker til dette, og var man alene kunne det godt blive lidt unøjagtigt, og det mest optimale er stadig at være to personer om den opmåling, så den kan ske helt præcist.

Det var med disse opmålinger, at man kunne regne sig frem til, hvordan vores rige så ud i korrekte afstande, bakker, dale og videre, før man havde mulighed for at tjekke efter med flyvemaskiner og senere hen satellitter. 

Før i tiden var det godt nok uddannede mennesker, der blev sat til at optegne vores hovedrige af Danmark, men ofte blev dette gjort med lige dele fantasi om, hvordan området måtte se ud, med endda fabeladyr også inkluderet.

Ofte var det også de egne, som vedkommende havde mest kendskab til, der fik de mest nøjagtige optegnelser, mens resten blev mere eller mindre gætteværk.

Sådan fortsatte det længe, selvom det blev mere og mere nøjagtigt, men det var først med den mere nøjagtige afstandsmåler, at man nåede frem til, at det var med dette redskab, at man skulle udregne landet.

Flere Nyheder