Skal køber eller sælger stå for at få tinglyst skødet ved boligkøb?

05 February 2018 Emilie Jacobsen

editorial

Når du køber en bolig, skal der udarbejdes et skøde. Det er dit bevis på, at du ejer boligen. Det er derfor meget vigtigt for dig, at det bliver gjort. Det vil derfor typisk være køberen, der står for at få udarbejdet og tinglyst skødet. Da det har absolut størst betydning for køberen. Hvis ikke skødet er blevet tinglyst, er boligen for så vidt stadig sælgerens. Hvis der er nogle andre, der gerne vil købe boligen, kan der derfor blive åbnet op for det. Det er også, når skødet bliver tinglyst, at køberens penge til sælgeren bliver frigivet. Det er også rart som køber at have styr på, hvornår det sker.

Men det betyder ikke, at det nødvendigvis altid er køberen, der betaler for at få udarbejdet og tinglyst skødet. Der er nemlig forskellige holdninger til det alt efter, hvor i landet du køber hus henne. På Sjælland er der tradition for, at det er køber, der står for at udarbejde og tinglyse skødet – og betale for det hele. Det drejer sig typisk om nogle tusind kroner. I Jylland og på Fyn er det ofte køberen, der betaler, men du kan også komme ud for, at det bliver forventet, at det er sælgeren, der betaler. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på det, når du køber hus. 

Det er ikke bestemt ved lov, hvem der skal betale for at få udfærdiget skøde og tinglyse det. Det kan derfor sagtens være noget, som du som køber prøver at få sælger til at betale for, hvis du gerne vil spare nogle penge på boligen. Det drejer sig ikke om mange penge, og det kan derfor være noget, som du meget vel kan få sælger til at betale for at få bolighandlen på plads. Du kan også foreslå, at I deler udgifterne til at få lavet og tinglyst skødet. Så kan du også spare et par tusind kroner. 

De fleste vælger at få en advokat til at udfærdige og tinglyse skødet. Det skyldes, at det kan være kompliceret at gøre selv, hvis du ikke ved præcis, hvordan du skal gøre det. Du skal være helt sikker på, at alle oplysningerne er korrekte. Det kan komme til at koste dig dyrt, hvis de skal rettes senere. Derfor er det rarest at have en person, der har gjort det mange gange før, til at gøre det for dig. 

Hvis du vil have en ide om, hvor meget det cirka kommer til at koste dig at få udfærdiget og tinglyst et skøde, kan du for eksempel se nærmere på det firma, der hedder eboligadvokat.dk. De har stor erfaring og har nogle meget rimelige priser. Det kan være med til at gøre, at du nemt kan finde ud af, hvor  meget du skal budgettere med til skødet. 

Udover selve afgiften for tinglysning af skødet, skal du også være opmærksom på, at du skal betale en stempelafgift for at købe en bolig. Den er på 1,5 % af det pantsikrede beløb. Jo dyrere en bolig du køber, jo større en stempelafgift kommer du til at betale. 

More articles